Imaginaţie vs. Cunoaştere
"Imaginaţia este mult mai importantă decât cunoaşterea"
Albert Einstein
Pornind de la celebra afirmaţie a lui Albert Einstein, care punea mai sus pe scara ierarhică Imaginaţia decât Cunoaşterea am ajuns să fac un eseu microscopic despre această afirmaţie. Nu se putea ca eu, Ioana Savin în persoană, să nu-mi dau cu părerea despre această..."contradicţie", să-i spun.
Am să încep prin a scoate în relief definiţia fiecăreia.
Imaginaţia este "capacitatea omenească de a transforma reprezentările care reflectă realitatea existentă şi de a crea pe această bază noi reprezentări". [DN]
Cunoaşterea este o "reflectare în conştiinţă a realităţii existente independent de subiectul cunoscător". [Dex 1998]
Pornind de la aceste două definiţii, îndrăznesc să spun că Imaginaţia este fără de sfârşit. Putem crea lumi fantastice şi putem trăi în ele dacă noi credem că ele există. Şi Cunoaşterea este fără de sfârşit, dar oamenii nu pot atinge niciodată maximul de cunoştinţe. Oamenii trăiesc doar într-o lume creată de Singurul care poate atinge maximul de cunoştinţe: Dumnezeu însuşi.
Fiind o scriitoare Sci/Fi (Sci/Fi momentan), aş putea spune că pentru mine Imaginaţia este mult mai importantă decât cunoaşterea pentru că Imaginaţia te lasă să pătrunzi în acea lume a ta, care poate că există, dar, asupra căreia, tu însuţi îi poţi nega existenţa. Bineînţeles că am recurs şi la Cunoaştere, însă într-o măsură infimă. Singurele mele cunoştinţe aplicate în cărţile mele au fost cele de la ora de geografie sau culese dintr-un dicţionar de neologisme. Nu îmi este de niciun folos să am o sumă mediocră de cunoştinţe dacă nu am unde să o valorific.

Comentarii
Trimiteți un comentariu