STOICISM: Arta jurnalului

 Deși marii stoici duceau vieți complet diferite unii de ceilalți, aceștia aveau un obicei comun și acesta era acela de a scrie jurnale. 

Epictetus (un fost sclav) le spunea studenților săi că filosofia este ceva ce trebuie așternut zilnic pe hârtie, dar într-un mod personal. Lui Seneca (dramaturgul) îi plăcea să scrie în jurnal seara, trecând în revistă evenimentele care i se întâmplaseră în ziua respectivă și spunea că somnul care vine după această recapitulare este mai dulce. Iar Marc Aureliu (împăratul) făcea același lucru, deși se afla în campanii militare. 

Dar ei nu sunt singurii care practicau arta scrierii de jurnale. După cum observă Foucault, marile minți ale vremii practicau scrierea de jurnale. El spune: „În această perioadă, exista cultura care se poate nuși scrierea personală: să-ți iei notițe despre ceea ce ai citit, conversații și reflectări pe care le auzi sau conversații în care te angajezi; să ții jurnale despre subiecte importante (pe care grecii le numesc hupomnemata), care trebuie citite din când în când pentru a le reactualiza conținutul.”

Desigur, mulți alți oameni, stoici sau nu, s-au îndrăgostit și s-au dedicat scrierii în jurnale de-a lungul secolelor. Și pe bună dreptate, pentru că funcționează. Clarifică mintea, oferă loc pentru reflectare în liniște și oferă persoanei o modalitate de a-și înregistra gândurile de-a lungul timpului.

Dar în stoicism, arta jurnalului înseamnă mai mult decât atât, mai mult decât un simplu jurnal. Reprezintă filosofia: să planifici ziua de dimineață, să reflectezi asupra zilei care a trecut, să îți aduci aminte de înțelepciunea învățătorilor noștri, din ce ai citit și din experiențele proprii. Nu putem acumula înțelepciune doar prin auzite și nici nu ne vine înțelepciunea prin epifanie, ci este necesară o practică zilnică a lucrurilor acestora, o notare a tuturor lucrurilor și o recapitulare a acestora. 

Pentru a sumariza cele prezentate în acest articol, rețeta pentru ținerea unui jurnal este urmatoarea: 

1. Pregătește-te pentru ziua care ți se înfățișează: în fiecare dimineață trebuie să te pregătești, să plănuiești, să meditezi asupra modului în care ți se va desfășura întreaga zi. Trebuie să iei în considerare absolut tot ceea ce ți se poate întâmpla, astfel încât să fii pregătit pentru asta. După cum zicea Marc Aureliu: „Când te trezești de dimineață, să îți spui: Oamenii cu care voi avea de-a face azi vor fi uneltitori, nerecunoscători, aroganți, neonești, geloși și răi. Ei sunt așa pentru că nu pot diferenția binele de rău.

2. Trece ziua în revistă. Stoicismul nu este doar despre gândire, ci este despre acțiune - și modul cel mai bun de a te îmbunătăți ca persoană este să treci în revistă tot ceea ce ai făcut. În fiecare seară trebuiem așa cum a făcut Seneca, să îi examinezi ziua și acțiunile. Întrebarea trebuie să fie: mi-am dus la bun sfârșit planurile pentru azi? Am fost destul de pregătit? Ce aș putea să fac mai bine? Ce am învățat care m-ar putea ajuta mâine?



Comentarii

Postări populare